cпаржа

Спаржа – її цінність та особливості вирощування

Спаржа – звичайна (Asparagus officinalis) латиною – одна з найулюбленіших овочевих культур Європи. В Україні спаржа лишається поки ще невідомим овочем, і її часто плутають зі спаржевою квасолею. В їжу йдуть надземні частини пагонів поки їх верхня частина не почала розвиватись, тобто голівка спаржі не стала розпукуватись.

 

В Україні давно знають спаржу під назвою холодок, але зовсім не знають її корисних і цінних властивостей. Спробуємо перелічити їх.

спаржа

  1. Спаржа –  багаторічна культура. Вона може рости на одному місці до 15-20 років і давати при цьому прекрасний врожай.
  2. Спаржа – невибаглива культура і прекрасно росте і на бідних пісчаних ґрунтах. При цьому, вона відкликається на внесення добрив збільшенням врожаю в декілька разів. Не переносить спаржа тільки дуже щільні глинисті ґрунти і високий рівень ґрунтових вод. Від замокання спаржа може загинути. Для запобігання замоканню спаржу можна вирощувати на високих грядках.
  3. Спаржа – дуже врожайна культура. За умов гарної агротехніки, вона здатна давати врожай до 9-12 тонн з гектара.
  4. Спаржа – морозостійка культура і легко переносить навіть 30-ти градусні морози. Підгортання на зиму потребують тільки молоді рослини.
  5. Спаржа – посухостійка рослина. Глибина її коренів з часом сягає декількох метрів і вона цілком здатна забезпечити себе водою сама. Але після посадки і перші роки її потрібно поливати. Мульчування землі значно спрощує догляд за нею.
  6. Спаржа – надзвичайно смачна. Вона відноситься до розряду делікатесних рослин.  ЇЇ смак витончений. Автору смак зеленої спаржі нагадує смак найніжнішого молодого горошку із специфічними відтінками аспарагусу. Споживати спаржу можна як у сирому вигляді, так і різноманітно зготовану. В Германії на початку сезону її ціна сягає 50 євро за кг. В Україні на сьогодні вона коштує від 10 євро з поля. В магазині вона значно дорожче.
  7. Спаржа – корисна рослина. Вона має великий набір вітамінів,   мікроелементів і інших корисних речовин, але є надзвичайно малокалорійним продуктом.  До 90% відсотків овочу складає вода.
  8. Спаржа –  найранніший овоч.  Спаржу в залежності від року, можна починати збирати з середини квітня. Період збирання залежить від віку спаржі і погоди. Молоді рослини дозволяється збирати до 2-х тижнів, старші  – до 1, 5 місяця.
  9. Спаржу можна вирощувати двома різновидами – як у зеленому вигляді, так і білою.Відбілена спаржа отримується при нагортанні землі на кущ до початку вегетації, і саме така спаржа в деяких країнах вартує найдорожче.
  10. Спаржа у зеленому вигляді  – невибаглива і потребує небагато зусиль для догляду. На початку – полив і прополка. Потім спаржа витісняє бур’яни сама. Мульчування у будь-якому віці підвищить врожаї.
  11. Спаржа має два сезони посадки – голим коренем навесні (зазвичай у середині квітня) і розсадою влітку. Посадка голим коренем дозволяє отримати перший врожай раніше на два роки, оскільки перший врожай можна збирати починаючи з 3-4-х річного віку. Розсадою спаржа вирощується з насіння і висаджується в середині червня. Догляд у такому випадку потрібен більш інтенсивний, щоб рослинка набрала сили до зими. Перший врожай при такій посадці – на третій, четвертий рік.
  12. Спаржа на сьогоднішній день продається як сортом, так і гібридом. Гібридні різновиди дозволяють отримати найкращі врожаї і зазвичай мають 100% чоловічі рослини. Справа у тому, що спаржа дводомна рослина, а жіночі рослини спаржі дають менші пагони за вагою і діаметром, а також використовують енергію на закладання насіння, яке ще й до того може розсіюватися і забруднити ділянку.

спаржа

Спаржа: відповіді на найчастіші запитання 

  1. Спаржа найкраще родить на легких родючих ґрунтах і відзивається підвищеною врожайністю на органічні добрива – попіл, компост, перегній (старий гній), які бажано внести безпосередньо в землю. Дуже позитивно впливає на спаржу також подальше мульчування перегноєм, компостом, листям, соломою, тощо. Реакція ґрунту має бути нейтральною, або трохи лужною. Кислі ґрунти потрібно розкислити вапном, крейдою, попелом.
  2. Посадка може проводитися як у підготовлені гряди, так і в землю безпосередньо. Посадка на зелену спаржу потребує заглиблення кореня до 12 см під рівень ґрунту. Потім ця канавка засипається родючим ґрунтом і служить додатковим захистом від морозів. На зиму (у перші роки) потрібно  додатково нагорнути невеликий валик з ґрунту і вкрити мульчею.
  3. Якщо саджати спаржу сортом, то додатково доведеться втратити деякі рослини через певну кількість жіночих рослин серед насіння. Жіночі рослини менш врожайні, хоча і красивіші (як і у людей) через яскраве червоне насіння восени. Посадка гібридів виключає вибраковку.
  4. Вся спаржа є зеленою. Але деякі гібриди краще показують себе як зелена спаржа, а деякі як біла. Тому виробник може пропонувати певний гібрид як зелену або як білу. Є гібриди які показують себе дуже добре і так і так. Наприклад – голландський гібрид Баклім (Baclim F1). Його можна посадити  на зелену спаржу, а потім, за бажанням, як білу. Останнім часом з’являються гібриди червоно і фіолетового кольору. Їх смак не поступається, але й не підноситься над смаком традиційної спаржі.
  5. Догляд за спаржею восени зводиться до обрізки і компостування зеленої частини рослини  і нагортання землі на молоді рослини. Навесні мульчування знімається для кращого прогрівання землі і раннього врожаю, Потім земля знову розпушується і мульчується. Мульчування можна і не знімати, тоді врожай може бути більш пізнім.
  6. Сорти спаржі розрізняються також за строками плодоношення. Любителі спаржі, щоб розтягнути період вживання овочу, саджають декілька сортів. Треба додати також, що сам період збору досить невеликий – до півтора місяців. Далі потрібно припинити збір пагонів, щоб рослина добре розвилася і накопичила досить поживних речовин на зимівлю і плодоношення наступного року.
  7. Охолоджена спаржа відмінно зберігається у холодильнику на протязі 18 днів у овочевій камері за умови високої вологості. Заморожена спаржа не втрачає смакових якостей за умови герметичної упаковки, тому проблема надлишкових врожаїв не виникає.
  8. Щільність посадки спаржі залежить від її кількості, наявності площі для посадки, рівня забезпеченості поживними речовинами і водою. Зазвичай спаржу садять рядами по 25-30 см у ряді і міжряддям  від 0,9 м до 1,5 м. Промисловий спосіб посадки  у два ряди 25см на 30см з міжряддям 1,5 м.
  9. Для отримання білої спаржі рано навесні нагортають на грядку гребінь легкого ґрунту до 30 см і раз або два на день вирізують пагони. Для того або розгрібають землю (старий спосіб), або вирізають спаржу прямо у землі спеціальним ножем, який можна зробити і самому.
  10. Для отримання найбільш ранньої продукції, грядки накривають плівкою, агроволокном або спеціальною фольгованою двосторонньою плівкою. Також можна вирощувати з цією метою спаржу у теплицях і парниках.
  11. Спаржа росте навіть у затінку. Автору доводилося бачити її в лісах у дикому вигляді, але значні врожаї можна отримати тільки на сонячному місці. Також спаржа не любить сильних вітрів. Від вітрів вона може ламатися при землі. Але ця проблема вирішується влаштуванням огорожі, або шпалери, яка утримувати рослини від полягання.

 

Таким чином, ми прогнозуємо, що невибагливість спаржі, проста агротехніка у поєднанні з працелюбністю українців і нашою родючою землею, у найближчі часи, дадуть нам можливість насолоджуватися прекрасним смаком цього найраннішого і корисного овоча.

 

Автор: Новаєнков Роман. Використання тексту тільки зі зворотнім посиланням на цю статтю. 

Замовити спаржу можна на нашому новому сайті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *